Skip to main content
Jessica

Jessica Damsteeg

Lotgenoot POI

Ik ben Jessica en ik heb op mijn 29e de diagnose Prematuur Ovariële insufficiëntie/Vervroegde Overgang (POI) gekregen.
Door dit nieuws stond mijn wereld op zijn kop. Voor mij was dit een periode van veel verdriet en machteloosheid.

Wat te doen als je jong bent en je ervaart 30 a 40 opvliegers per dag? Wat te doen als je dingen vergeet en dit voorheen niet had? Wat te doen als je soms voelt dat je niet meer jezelf bent? Vragen en symptomen die mij machteloos maakte. Ik had bezoeken bij de gynaecoloog waarin ze mij vertelden dat dit onomkeerbaar is en ik ermee moest leren leven. Maar hoe?
Er werden synthetische hormonen voorgesteld. Dit zouden de symptomen verminderen en de benodigde aanvulling kunnen geven voor de hormonen die mijn lichaam niet meer aanmaakte. Hiernaast zou ik eventueel aansluiting kunnen vinden bij de overgangspoli. Een stap in de overgangspoli en ik voelde de leegte. De enige vraag die door mij heen ging was hoe konden zij mij nou begrijpen? Als ik het zelf nog niet kan begrijpen?
Naast het ziekenhuis vond ik weinig aansluiting in mijn sociale omgeving. Een onderwerp waar ik zelf nog met moeite over kon praten, dus hoe zou ik dat dan kunnen bespreken met een ander? Het werd letterlijk mijn eigen isolement.
Na deze periode wist ik voor mezelf dat ik het anders wilde. Ik wilde mijn overgang anders gaan bekijken en de stigma’s doorbreken. De enige die hierin een verandering kon brengen was ikzelf. De enige weg voor mij was hierin naar binnen keren en doorvoelen wat de overgang mij te vertellen had. Persoonlijk heb ik hierdoor niet gekozen voor synthetische hormonen en wilde ik de symptomen aankijken zoals ze kwamen ieder moment iedere dag.
Dit volgde in een diepe duik in mijn lichaam, voedingspatroon, levenswijze en bewustzijn.
Deze reis heeft me gebracht bij zelfonderzoek. Want wat als ik volledig stil zou worden en mezelf de tijd zou geven om te luisteren? Veel onderwerpen zoals: boosheid, verdriet en schaamte kwamen naar boven. Naast deze emoties was er een diepe rauw en de angst voor de dood. Het misschien niet oud kunnen worden, omdat we toch onze hormonen nodig hebben om gezond te zijn?  De kinderloosheid. Het doorleven van alle emoties zorgde ervoor dat ik diep ging luisteren naar mijn lichaam en geest. De oordelen en kritiek naar mezelf los te laten en te accepteren wat er was op ieder moment.
Voor mezelf ben ik hierdoor meditaties en oefeningen gaan ontwikkelen speciaal voor dit proces. Om zo het onderbewuste in mijn eigen lichaam en geest naar boven te laten komen, want uiteindelijk liggen alle antwoorden opgeslagen in mijzelf.
Naast mijn zelfonderzoek ben ik de verdieping in gegaan met betrekking voeding, kruiden en supplementen. Een studie in de werking van ondersteunde voeding voor mijn proces.
Nu op dit moment ben ik dankbaar, dankbaar voor de lessen en de reis. Hiernaast voel ik mezelf gezonder dan ooit. Door mijn eigen ervaring met de vervroegde overgang ben ik het platform Blossom into Menopause opgestart. Mijn missie hierin is om vrouwen samen te brengen en vrouwen te ondersteunen in dit bijzondere pad naar balans als holistisch hormoon- en overgangscoach.  www.blossomintomenopause.com
Jessica

Jessica

Ingezonden per mail

Wil jij ons helpen als platform te groeien?

Wil jij ook je verhaal kwijt, of ken je iemand in je omgeving die graag in contact wil komen met lotgenoten neem dan contact met ons op. Dit kan via het formulier op onze website of een mail te sturen naar info@levenmetpoi.nl