Na de diagnose POF stortte ik in, want ik wilde zo graag kinderen - Veronica

Toen ik in de overgang kwam was ik 32. Nadat ik al zes maanden geen menstruatie meer had gehad kreeg ik de diagnose ‘prematuur ovarieel falen’ (POF). In die periode had ik last van opvliegers en gewrichtspijn. Ook sliep ik slecht. Drie keer per nacht werd ik wakker om naar de wc te gaan en ook had ik soms rare uitslag op mijn lijf, gezwollen lippen en jeuk op mijn ellebogen en knieën. Alles voelde heel vreemd.

Na de diagnose POF stortte ik in, want ik wilde zo graag kinderen. Na meerdere bezoeken aan een fertiliteitskliniek bleek dat mijn enige en zeer kleine kans om zwanger te raken via IVF was. We besloten daar nog even mee te wachten. Eerst wilde ik me beter voelen. Ik begon met acupunctuur, talloze voedingssupplementen, vitaminen en Chinese kruiden. De overgangssymptomen werden minder, maar na een paar maanden werd het me allemaal teveel. Ik maakte me zorgen om mijn gezondheid en begon daarom met hormoonvervangende therapie. Die zorgt houdt mijn baarmoeder in goede conditie en de bloedstroom intact.

Momenteel heeft mijn onvruchtbaarheid niet meer zo’n negatief effect op mij. Wanneer ik me fysiek goed voel en de symptomen van de menopauze aankan, gaat het mentaal ook goed. Mijn kinderwens is meer op de achtergrond geraakt. Mijn partner heeft onze kinderloosheid vanaf het begin geaccepteerd. In het begin voelde ik me schuldig jegens hem, maar hij liet me keer op keer weten dat hij nog altijd evenveel van mij houdt, met of zonder kinderen. We zijn gelukkig samen.

Voorheen had ik vooral mannelijke vrienden, met vrouwen voelde ik altijd een concurrentiestrijd. Maar door de menopauze en mijn strubbelingen met onvruchtbaarheid heb ik verbinding gevonden met vrouwen. Ik zie vrouwen nu meer als mijn metgezellen, mijn partners. Zij steunen mij en ik hen. Daarom besloot ik mijn carrière te wijden aan het ondersteunen van vrouwen. Ik ben coach en yoga lerares en begeleid vrouwen in de overgang en bij ongewenste kinderloosheid.

Wil jij ons helpen als platform te groeien?

Ben je een lotgenoot of net zoals velen geschrokken van de impact en wil je een steentje bijdragen aan ons platform? Op verschillende manieren kun jij ons ondersteunen, alles wordt gewaardeerd.

Heb je vragen of suggesties? Ook dan is het zeker waardevol voor ons om dit te horen.

Neem contact op

Hoe je ons kunt steunen?

  • Jouw verhaal of ervaring met ons delen.
  • Ons volgens op de socials.
  • Het boek over de overgang aanschaffen.
  • Doneren via onze donatie module.
Bekijk de mogelijkheden