Skip to main content

Angganitha, inmiddels 38 jaar

Lotgenoot POI

“Vervelend voor je”, was een reactie welke ik kreeg nadat ik binnen mijn familie kenbaar maakte in de vervroegde overgang te zitten. Vervelend? Mijn wereld stortte in!

Zittende op de roze wolk van de bruiloftsvoorbereidingen, stopten we ook met het slikken van de pil. Net voor mijn 25elevensjaar zou ik zijn getrouwd met de meest fantastische man op deze wereld, en hij wilde ook graag kinderen met mij! Mijn geluk kon niet op. We zouden in het voorjaar trouwen. Ervan uitgaande dat het een aantal maanden zou kosten voordat de stoffen van de pil uit mijn lichaam zouden zijn verdwenen, waren we in de winter al gestopt met het slikken van de pil.

We hadden een prachtige bruiloft, met daarna een heerlijk zonnige zomer.

En zonder menstruatie.  “Mijn grootste nachtmerrie zou zijn als ik geen kinderen kan krijgen!” Was een gedachte welke ik wel eens hardop had gezegd.

Inmiddels ruim een zwangerschap lang gestopt met de pil, maar nog steeds niet natuurlijk ongesteld geworden. Tijd om naar de huisarts te gaan bedachten we. Ook de huisarts vond het te lang duren dat ik nog niet natuurlijk menstrueerde. Daarbij ook aangegeven dat we inmiddels waren getrouwd en dat wij graag zwanger wilden worden.

Mijn huisarts stuurde me door naar de gynaecoloog bij ons in het ziekenhuis.

Meerdere tests werden door deze gynaecoloog gedaan met als conclusie; uw ene eierstok slaapt en de andere werkt niet. We gaan proberen de slapende eierstok wakker te maken en aan het werk te zetten. Zo gezegd zo gedaan; medicatie, temperaturen, weer testen, bloed inleveren, plassen in potjes, het gezellig hebben op gezette tijden, en ga zo maar door.

Inmiddels werd ik wel wat forser. Had ik last van hitte, vooral tijdens het slapen. Als er iets ‘spannends’ stond te gebeuren, had ik echt het hart in de keel.

Af en toe was die ene eierstok wakker, en menstrueerde ik. Maar het zwanger worden duurde me te lang. En ik eiste een second opinion.

Omdat mijn man telkens mee ging, en alles telkens in niks eindigde had ik bedacht het gesprek met de uitslag van deze second opinion wel alleen af te kunnen. Nou, dit was het begin van het einde.

Deze gynaecoloog bracht het nieuws als volgt;

“u zit al in de vervroegde overgang, het krijgen van kinderen is voor u nihil.”

In shock reed ik naar mijn moeder, waar ik het vertelde wat deze gynaecoloog me verteld had en barstte in snikken uit. Het zal toch niet dat ik, inmiddels bijna 27 jaar, geen kinderen zal krijgen.

De huisarts verwees ons daarna weer door naar het VU in Amsterdam. Naar de beste gynaecoloog van het land! Misschien dat hij ons kon helpen. Wederom door de molen van tests.

Met dezelfde conclusies, maar met een andere uitleg;

de overgang is geen ziekte; het zijn symptomen en van veel symptomen heb jij last en je moet nog heel lang met dit lichaam. Met andere woorden je lichaam is 25 jaar ouder dan dat jij bent.

We gaan proberen het dragelijker voor je te maken, maar jullie kinderwens, ja.. de kans op zwangerschap is inderdaad nihil dat dát op natuurlijke wijze gebeurd.

“We hebben het toch gezellig zo met z’n tweeën, kind of geen kind, we kiezen voor elkaar”

Angganitha, inmiddels 38 jaar

Ingezonden per mail

Wil jij ons helpen als platform te groeien?

Wil jij ook je verhaal kwijt, of ken je iemand in je omgeving die graag in contact wil komen met lotgenoten neem dan contact met ons op. Dit kan via het formulier op onze website of een mail te sturen naar info@levenmetpoi.nl